Lunga și tumultoasa istorie a Culei începe înca de la construcția sa în anul 1802 (începutul secolului XIX). Culele se întanlesc în zona Olteniei și sunt case cu etaj, fortificate, cu parter înalt, ușă masiva și locuri de tragere (cu rol de apărare).
Cula nu este singura proprietate pe care Tudor Vladimirescu a avut-o la Cerneți, printre avuțiile sale se numarau o moară, o casă cu prăvălie, casa-culă cu vie şi livadă  sus pe deal, deasupra satului în mijlocul proprietații sale.
Cula este construita din lemn și căramidă și se desfașoară pe doua planuri : parter înalt cu tavan curbat și etaj cu un cerdac cu zece coloane masive din cărămidă, trei camere de locuit  şi un coridor îngust, lung la capătul căreia se află un WC. Ferestrele au fost lărgite, după ce casa fortificată şi-a pierdut funcţia de apărare.

Pereții clădirii au fost martorii vieții lui Tudor, tot ea cunoaște  cel mai bine curajul și voința de fier pe care, conducatorul Revoluției de la 1821 le poseda cand venea vorba de țara sa.
Ultima vizită a lui Tudor Vladimiresc la casa sa din Cerneți a avut loc la 29 ianuarie 1821 pentru ca la numai 3 luni acesta sa fie asasinat și aruncat într-o fântâna din Golești, aproape de Târgoviște.
După moartea sa, Cula a avut un lung șir de proprietari iar in timpul primului război mondial fiind folosită de unitățile militare.

Istoria cu care este încarcat acest loc, face din Cula lui Tudor Vladimirescu un loc de vizitat si admirat. În fiecare an la începutul luinii iunie, locuitorii Cernețiului omagiază amintirea celui care a fost Tudor Vladimirescu îmbracând costume de panduri si sărbătorind. Evenimentul strânge oameni din toate coluțrile Mehedințiului și se desfășoară într-o atmosferă încărcată de istorie. Lăsată în paragină din cauza unui proces de revendicare, Cula care servea ca muzeu a ajuns ruină. În 2012 a ajuns în proprietatea Primariei Șimian care spune că va începe procesul de renovare.

Tudor Vladimirescu: figură emblematică pentru istoria Țării Românești la începutul secolului al XIX-lea, fiind conducătorul Revoluției de la 1821 și al pandurilor.
CÚLĂ: Locuință boierească fortificată, cu mai multe caturi, răspândită în sec. XVIII în Oltenia.

Adresa: „Dealul Gârdanului”, în fostul sat înglobat Piatra Albă, sat Cerneti, Comuna Simian

 

Sursa: https://dexonline.ro/definitie/cula
http://adevarul.ro/locale/turnu-severin/istoria-zbuciumata-culei-tudor-vladimirescu-casa-fortificata-cerneti-lasata-darame-singura-1_553e16a2cfbe376e359a2e50/index.html
https://ro.wikipedia.org/wiki/Cula_Tudor_Vladimirescu

Adresa

Adresa noastră:

-

GPS:

44.6429147, 22.7125485

Telefon:

-

E-mail:

-

Site web:

-

Planificare rută

Revendică Pagina

Dacă sunteţi deţinătorul acestei afaceri şi doriţi să obţineţi dreptul de a edita şi coordona activitatea acestei înregistrări, vă rugam apăsaţi buton de mai jos!

Revendică Pagina

Lasă un comentariu

Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga recenzii