Istoria de Valentine’s day începe aproximativ undeva prin anul 269. Se spune că împăratul Claudiu al II-lea era un luptător înrăit care în timpul domniei a avut multe războaie. Din cauza acestor războaie Claudiu al II-lea duce lipsă de soldați care să lupte și să câștige pentru el. Văzând că bărbații romani preferau să stea acasă cu soțiile și copii, sa gândit să le interzică acestora căsătoria. Astfel împăratul spera ca bărbații să se înroleze și să devină luptători în armata sa.
Valentin, un tânăr preot creștin, era de părere că dreptul oamenilor de a se căsătorii era dat de Dumnezeu, deci imposibil de interzis. Urmându-și calea, Valentin a căsătorit cupluri în secret departe de ochii împăratului.
Aflând despre isprava lui Valentin, împăratul a dat ordin ca acesta să fie de îndată arestat. În timpul scurtei interacțiuni între cei doi, împăratul Claudiu al II-lea a rămas impresionat de personalitatea tânărului preot, considerându-l dedicat și înțelept, propunându-i chiar să renunțe la creștinism și să devină soldat.
Cum acesta a refuzat categoric propunerea împăratului, Valentin a fost condamnat la moarte. Până în ziua execuției, tânărul preot a scris scrisori către prietenii săi și către cuplurile cununate semnându-se ,,Adu-ți aminte de Valentin al tău”.
Se speculează că acesta a fost executat pe 14 februarie 270. Fiind o legendă nu se știe dacă aceasta este reală sau dacă are la bază o istorie reală.
Cert este că această legendă a impresionat de-a lungul timpului fiind sărbătorită cu mare fast de toți îndrăgostiții.
În România există o legendă cel puțin la fel de frumoasă, care, fiind în aceeași lună, rivalizează cu Valentine’s Day. Dragobetele sau Dragostițele, reprezintă începutul primăverii, momentul când natura se trezește la viață și odată cu ea, iubirea reînvie.
Numele Dragobete vine din legenda străveche a babei Dochia, Dragobete fiind fiul acesteia. Legenda spune că Dragobete era un tânăr frumos și iubăreț fiind asimilat cu Eros din mitologia greacă sau Cupidon din mitologia romană.
Dacii l-au perceput ca fiind un zeu pețitor și naș ceresc, ce oficia la începutul fiecărei primăveri cununia tuturor animalelor. A devenit protectorul iubirii și al îndrăgostiților. Se spune că cei care se întâlnesc în ziua de Dragobete vor avea parte de iubire tot anul precum cea a păsărilor ce ”se logodesc” în ziua de 24 februarie.
Din bătrâni se spune că în această zi bărbații nu au voie să supere femeile deoarece vor avea ghinion tot anul. O altă superstiție spune că îndrăgostiții trebuie neapărat să se sărute dacă vor să rămână împreună cât mai mult timp.
Fiecare legendă are frumusețea și aerul său romantic. Oamenii pot celebra iubirea nu numai în aceste zile ci în fiecare zi. Deși în ultimii ani cele două sărbători au iscat tot felul de discuții ele sunt la fel de îndrăgite.
Voi ce veți sărbători anul acesta Valentine’s day sau Dragobetele?
Cum veți sărbători și ce v-ar plăcea să primiți de la jumătatea voastră?